Beddengoed: Wat heb je nodig?

In principe lijkt het heel simpel: beddengoed aanschaffen en dan niet zomaar een lakentje ‘omdat dit wel zo lekker ligt’ , maar bovenal GOED beddengoed. Bedtextiel dat niet alleen comfortabel is maar ook de levensduur van je matras en kussens verlengd. 

Een hoeslaken, molton, dekbed… Het klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Je hebt dit ook in huis Maar weet je ook waar al het bestaande beddengoed voor is bedoeld? Waar dient een hoeslaken precies voor, bijvoorbeeld? Wat is de juiste naam van elk beddengoed? Als je dat weet, kan je ook makkelijkere winkelen.

We hebben een uitgebreide beschrijving gemaakt. Zo vergeet je nooit meer waar al het verkrijgbare beddengoed voor gemaakt is en wat waar moet. Handig!

  • We beginnen bij het begin: Een matrasbeschermer

Een goed matras is belangrijk voor een goede, gezonde slaaphouding en nachtrust.  Het is bovendien best een aanschaf. Je matras beschermen is dus geen overbodige luxe. Een antislip matrasbeschermer is een matje die op de bedbodem ligt van bijvoorbeeld de ouderwetse spiraalbodem of lattenbodem . Het houdt je matras op zijn plek, zodat slijtage en schuiven wordt tegengegaan.

  • Een molton

Een molton bestaat voor je matras en hoofdkussen en is er om het matras of kussen extra te beschermen tegen slijtage, vocht, maar ook tegen stof. Een molton isoleert en is vochtregulerend. Deze is makkelijk uit te wassen. Moltons zijn er ook waterdicht mocht dat nodig zijn.

  • Het hoeslaken

Een hoeslaken gaat over de matrasbeschermer of molton heen en is te krijgen in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld katoen, jersey en double jersey. Er zijn maten voor elk matras, van topper tot hoge matrassen. Het kiezen van een comfortabele textielstoort is niet onbelangrijk, aangezien je direct op het hoeslaken slaapt.

  • Het dekbed

Net zo belangrijk als het hoeslaken: het dekbed! Met name omdat een dekbed een groot deel van het slaapklimaat bepaalt. De ideale slaapkamer temperatuur ligt bijvoorbeeld rond de 17ºC Kies een dekbed dat past bij jouw wensen:  Niet te dik, niet te dun, niet te warm, of te koud. Voor een één, of tweepersoonsbed… 

Er zijn een tal van zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je op jacht gaat naar het perfecte dekbed. Tenslotte is dit het bedtextiel waar je iedere nacht met liefde onder zal kruipen. Het materiaal waarvan het dekbed gemaakt is, speelt hierbij een grote rol. Dons, synthetisch (microvezel, polyester), katoen, wol…

  • Het dekbedovertrek

Om het dekbed, gaat een dekbedovertrek. Ook wel dekbedhoes genoemd of overtrek. Een dekbedovertrek is niet alleen nuttig, het mag er ook nog eens mooi uitzien. Tenslotte is en blijft het een grote blikvanger in de slaapkamer. Daarnaast bestaat het dekbedovertrek er om je zorgvuldig uitgekozen dekbed te beschermen en voor het nodige slaapcomfort.

Ook een dekbedovertrek is in verschillende materialen te verkrijgen met ieder hun eigen eigenschappen. Zo is er het alom bekende katoen, maar zijn er ook dekbedovertrekken van polyester, satijn en flanell. Wat niet alleen heerlijk slaapt, maar er ook nog eens stijlvol uitziet!

  • Het kussen

Ben je een buik-, rug-, of misschien wel een zijslaper? Het lijkt wellicht onbelangrijk, maar bij de aanschaf van een hoofdkussen is dit slechts een greep uit de dingen waar men rekening mee moet houden. Belangrijk is het dan ook dat je een kussen kiest wat bij je past. Bij je slaaphouding, maar ook bij andere factoren zoals de huid, eventueel transpireren, of thermo- en vochtregulatie.

Een goed kussen is minstens zo belangrijk als een goed matras, omdat deze ondersteuning biedt en net zoals bij een dekbed zijn kussens in verschillende materialen te verkrijgen.

  • Een kussensloop

Om het hoofdkussen gaat eerst een molton/ beschermende sloop en daarna een kussensloop. Eigenlijk geldt er voor het kussensloop hetzelfde als bij een dekbedovertrek. Deze mag decoratief zijn, maar het belangrijkste is toch wel het beschermende en de mate van (slaap)comfort. Een kussensloop en dekbedovertrek worden vaak verkocht als set, hoewel het ook mogelijk is om een los, katoenen kussensloop aan te schaffen tegen nacht zweten of om het haar te beschermen tegen pluis en beschadiging.

Alles wat we besproken hebben is natuurlijk te bestellen in onze webshop!

Kom gerust eens langs als u advies nodig heeft, bij ons in de winkel is alles aanwezig wat er nodig is om gezond en lekker te kunnen slapen.

Bellen, mailen en/of een bericht sturen als u een vraag heeft mag natuurlijk altijd!