Wat is de levensduur van een bed?

Het vervangen van uw bedModena2

Wanneer is mijn bed aan vervanging toe?
Hoe lang gaat een bed mee, wat is de levensduur van een bed?
Hoe lang doe ik met een bed en waarom zou ik mijn bed vervangen?

Hier zijn meerdere antwoorden mogelijk. Omdat een bed uit meerdere elementen bestaat. Daarom gaan we die vraag opsplitsen in vragen over het matras en vragen over de bedbodems:

Hoe lang gaat een matras mee?

De gemiddelde levensduur van een goede matras is +/-10 jaar. Dit heeft voornamelijk te maken met de kwaliteit en soort matras. Tevens spelen postuur, gewicht, transpiratie, veel draaien en de soort bodem een aanzienlijke rol in de duurzaamheid. Er vanuit gaande dat een mens gemiddeld 8 uur per nacht in bed doorbrengt dan heeft u na 10 jaar een kleine 30.000 uur doorgebracht in bed. Ook verliest een mens gemiddeld ¼ tot een ½ liter vocht per nacht wat de materialen in het matras ook “aantast” waardoor veerkracht en ondersteuning minder wordt. Begrijpelijk dat het matras na ongeveer 10 jaar zijn beste tijd en veerkracht gehad heeft waardoor de ondersteuning een heel stuk minder is of nog erger er helemaal niet meer is.

  Wanneer is mijn matras aan vervanging toe?

 Vaak vervangen mensen hun matras pas na opstart problemen in de ochtend of s’morgens last van rug-, heup-, schouder- of nekklachten. Ook een zichtbare kuil en/of      andere vervorming van het matras is vaak een teken dat het matras vervangen dient te worden. Vervangt u pas nadat u pijn heeft of pas wanneer er zichtbaar iets niet  goed is aan het matras? Of vervangt u preventief en blijft u mogelijke klachten voor! Mocht u in het verleden een verkeerde keus gemaakt hebben, is u iets verkeerds  geadviseerd of heeft er een belangrijke (lichamelijke) verandering plaatsgevonden? Wacht dan niet te lang maar kom eens langs en laat u een goed matras adviseren  zodat u lichamelijk minder last zult ervaren.

Hoe lang gaat een boxspring mee?

Gemiddeld is de levensduur van een boxspring 20 jaar. Dit heeft voornamelijk te maken met de kwaliteit en soort boxspring. Ook- en vooral het soort matras wat op de boxspring ligt in combinatie met gewicht en de mate van transpiratie van de persoon die op de boxspring ligt is bepalend.

Wanneer is mijn boxspring aan vervanging toe?

Bepalend kan ook zijn of de boxspring verstelbaar of vlak en de mate van gebruik. Als u in het midden van de boxspring een kuil ziet of voelt dat er geen of verminderde veerkracht is, dan is vervanging noodzakelijk.

Hoe lang doe ik met een bedbodem?

Gemiddeld gaat een lattenbodem ongeveer zo’n 15 tot 20 jaar mee. Bij een lattenbodem slijten voornamelijk de ophangrubbers en voor een klein gedeelte de latten zelf. U vervangt dus uw bedbodem wanneer deze versleten zijn. De spiraalbodem slijt nauwelijks, is goed ventilerend maar geeft in z’n totaliteit het minst comfort. Vervanging hiervan zou vooral goed zijn voor een beter ligcomfort en niet vanwege een grote slijtage!

Hoe lang gaat een dekbed mee?

De gemiddelde levensduur van een dekbed is 10 jaar. Door transpiratie slijten de vezels. Bij een donsdekbed neemt de luchtigheid van de veren en/of dons af waardoor het dekbed in de zomer warmer aanvoelt en in de winter koeler.

shopping

 Wanneer is mijn dekbed aan vervanging toe?

 Dons heeft een natuurlijke vetpercentage wat ervoor zorgt dat de vocht- en warmteregulatie heel natuurlijk verloopt. Op een gegeven moment wordt die  vetpercentage minder en gaat het behaaglijke minder worden. Dit is het moment om uw dekbed te vervangen. Bij een wollen dekbed geldt dezelfde stelregel. Ook  hier is het vetpercentage belangrijk. Op een gegevens moment zal het absorberend vermogen afnemen en het dekbed niet meer comfortabel aanvoelen. Bij een    synthetisch dekbed speelt het voorgaande minder een rol maar dit dekbed heeft dan ook vaak van nature wat minder vocht- en warmte regulerend vermogen.

Hoe lang gaat een kussen mee?

Een goed kussen heeft een levensduur van ongeveer 5 jaar. Er trekt veel vocht in een hoofdkussen, er wordt vaak in gedraaid/gewoeld en veel mensen proppen hun kussen in model

Wanneer is een kussen aan vervanging toe?

Het belang van een hoofdkussen is essentieel omdat die ervoor zorgt dat zowel nek, hoofd als schouder goed ondersteunt wordt. Bij klachten graag het kussen vervangen ook al is de gemiddelde termijn van 5 jaar niet gehaald. Langer fout liggen is op den duur schadelijk voor het lichaam.

Sylvana kussen Emerald paars

LIGT U NIET LEKKER?

En wilt u graag weten of het aan uw bed ligt?

Maak dan vandaag nog een afspraak om door Droommeubel een deskundige controle op uw huidige slaapsysteem (boxsprings, lattenbodems, spiralen of matrassen) of waterbed uit te laten voeren.

Contact us