Waarom je zelfs als het warm is onder een deken wil slapen

Waarom je zelfs als het warm is onder een deken wil slapen
 
De zomer is top, alleen gaan slapen wanneer het buiten nog 30 graden is niet. Dit komt omdat veel mensen, zelfs met dit bloedhete weer, nog steeds een deken nodig hebben om fatsoenlijk in slaap te kunnen komen. Veel mensen hebben het gevoel dat zij ‘iets’ over zich heen moeten hebben om rustig in slaap te kunnen vallen. Dat kan een deken, laken of desnoods alleen een dekbedovertrek zijn.
 
Hans Hamburger, slaapdeskundige en hoofd van het Amsterdam WaakSlaapCentrum zegt er het volgende over:
 
“Naar mijn weten is hier nog geen onderzoek naar gedaan, maar ik kan me voorstellen dat het met de kou te maken heeft, “Kou?” “Ook als het buiten 30+ graden is?”
 
“Zelfs met dit weer koel je ‘s nachts enorm af. Meestal gaan we naar bed nadat we de hele dag druk zijn geweest of net hebben gedoucht. We zijn dan vochtig en klam en dan koel je enorm af doordat je transpireert. Dit proces duurt de hele nacht, waardoor je het op enig moment koud zult krijgen. Om dit te voorkomen moeten we dus iets hebben om over ons heen leggen.”
“Slaap ook nooit in je blootje,” gaat hij verder. “Want dan koel je te hard af en word je steeds wakker. Dit geldt ook voor mensen die in de tropen leven. Tegen Olympische sporters, die aan toernooien meedoen in warme landen, wordt ook altijd gezegd dat zij iets over zich heen moeten leggen. Dit voorkomt een slechte nachtrust en dan krijgen ze ook geen last van stijve spieren. Het hoeft dus niet per se een deken te zijn, iets duns is al voldoende.”
 
Dit klinkt allemaal vrij logisch. Van transpireren krijgen we het koud, dat zorgt voor een slechte nachtrust, een deken houdt de kou tegen, dus: deken = goede nachtrust. 
4-seizoenen-dekbed-aanbieding3
 
Minder prikkels
 
Niet alleen je zintuigen, maar je hele lichaam is gevoelig voor prikkels. Je brein moet deze prikkels allemaal verwerken, wat veel energie kost en waardoor je continu alert blijft. Wanneer je een deken of een laken over je heen legt, is een groot deel van je lichaam minder gevoelig voor externe prikkels. Je brein hoeft hierdoor minder te verwerken, waardoor je automatisch relaxter en slaperiger wordt.
 
Een Nederlandse instelling voor gehandicapten mensen, heeft hier onderzoek naar gedaan “Een hulpmiddel bij het verminderen van de inkomende prikkels bij gehandicapten zijn speciale dekens. Zo hebben wij kastanjedekens, ballendekens en ook dementiedekens. De druk die deze dekens veroorzaken, zorgt ervoor dat de zintuigen als het ware gedempt worden. Prikkels komen minder hard binnen.” Nu hebben de meeste mensen geen handicap of slaapstoornis, maar dit werkt voor iedereen hetzelfde. Het enige verschil is dat bij mensen met een beperking de prikkels veel vaker en harder binnenkomen, waardoor zij gebruikmaken van verzwaarde dekens. Bij ons is dat iets minder, zodat op een hete zomerdag een dun dekbed al voldoende is. Zolang je die inkomende prikkels maar dempt.
 
Knuffelhormoon
 
Mensen worden ontspannen van knuffelen. For real. Het hormoon dat vrijkomt wanneer iemand twee warme armen om je heen slaat heet oxytocine, ook wel het knuffelhormoon. Weet je waardoor dit hormoon ook wordt aangewakkerd? Juist, dekens.
 
Ook hier is onderzoek naar gedaan, waaruit is gebleken dat dekens naast oxytocine ook de aanmaak van de neurotransmitter serotonine stimuleert. Mensen worden dus automatisch vrolijker en rustiger door dekens, waardoor we makkelijk in slaap kunnen komen.
 
Onderzoekers hebben dit niet alleen bij mensen, maar ook bij apen getest. Voor zover wij weten slapen apen altijd zonder dekens, maar ook zij werden veel kalmer en vrolijker wanneer hen een deken werd gegeven.
Bestel nu een lekker koel katoenen zomerdekbed in onze webshop!
dekbed